Acasă Rugăciuni Învățătură Site-uri Catehism Sărbători Cărți Contact
Despre Secularism

Secularismul este pierderea vietii adevarate a Bisericii, instrainarea membrilor Bisericii de duhul autentic. Secularismul este respingerea ethosului eclezial si infiltrarea asa-numitului duh lumesc in viata noastra. S-a subliniat ca Secularismul membrilor bisericii este unul dintre cele mai serioase pericole. Biserica are cativa "dusmani". Cel mai rau si cel mai periculos este secularizarea, care perverteste esenta Bisericii. Desigur, Biserica insasi nu se afla in nici un pericol real, pentru ca este binecuvantatul Trup al lui Hristos, dar pericolul exista pentru membrii Bisericii.

Ca sa fim exacti, vom spune ca secularismul, care consta in falsificarea caii vietii si a credintei adevarate, se inrudeste cu patimile si, in mod firesc, sta ascuns in Biserica de la inceputurile existentei sale. In rai, Adam a incercat sa interpreteze cu mintea sa poruncile lui Dumnezeu. Chiar si dupa Pogorarea Duhului Sfant, au existat cazuri in care s-a vadit modul omenesc de gandire si de viata al unor crestini. Gnosticii si altii reprezinta dovezile evidente ale acestei cai.

Dar secularismul a inceput mai cu seama dupa incetarea persecutiilor. In timpul persecutiilor, crestinii credeau si traiau cu adevarat. Cand crestinismul a devenit religie oficiala de stat a inceput falsificarea credintei si a vietii crestine. Anahoretismul si mai tarziu monahismul s-au dezvoltat ca o reactie la aceasta secularizare. Asa cum arata Sfintele Scripturi, mai ales Epistolele Sfintilor Apostoli, in Biserica primara toti crestinii traiau monahal.

Secularismul a fost o urmare a faptului ca oamenii au fost atrasi la crestinism din oportunism. Monahismul a venit ca o reactie la aceasta atitudine. Monahismul nu este ceva strain de Biserica, ci mai degraba traieste potrivit Evangheliei, pe care unii crestini vroiau sa o traiasca desavarsit si astfel au ales aceasta cale de viata. Se poate argumenta ca pana si cel mai excentric monah este o reactie sanatoasa la duhul secular care ii imbolnaveste pe crestinii epocii noastre.

Din cartea "SECULARISMUL in BISERICA, TEOLOGIE SI GRIJA PASTORALA" de Mitropolit Hierotheos Vlachos

SFINȚII ZILEI
• Sf. Mare Mucenita si intocmai cu Apostolii Tecla
• Sf. Cuvios Coprie
• Cuv. Siluan Atonitul